Miyom nedir, nasıl tedavi edilir?

Miyom nedir, nasıl tedavi edilir?
REKLAM ALANI
Yayınlama: 17.04.2023
7
A+
A-

KAYSERİ (1HA -ÖZEL) – Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, kadınlarda yaygın olarak görülen miyomların aslında rahim düz kas dokusunun iyi huylu tümörleri olduğunu söyledi. Öner, ”Miyomlar yerine ve büyüklüğüne göre hamilelik döneminde bebeğin tutunmasını zorlaştırır“ dedi.

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, bazı durumlarda gebeliğe engel olan miyomlar hakkında bilgi verdi. Miyomun gebeliğe engel olup olmamasının bulunduğu yere göre değiştiğini belirten, Öner, “Rahmin dış kısmında da miyomlar vardır. Fakat bu miyomlar gebeliğe engel değildir. Miyomlar rahmin iç kas yapısında bulunuyorsa, yerine ve büyüklüğüne göre gebelikte sorun olabilir. Rahim duvarında bulunuyor ve bebeğin tutunacağı yere çok yakınsa ne yazık ki gebeliğin devam etme şansı çok düşüktür. Bunun yanı sıra rahmin içerisinde 4 santim üzerinde çok büyük miyomlar varsa bunlar da bebeğin tutunmasına engel olabilir“ şeklinde konuştu.

Miyom bulunan kadınların genellikle kanama şikayetiyle başvurduklarını anlatan Öner, bu tip miyomlara müdahale etmenin gerekli olduğunu söyledi. Bir hastada miyom olup olmadığını rahim filmiyle anlaşılabileceğini kaydeden Öner, “Rahim filminde radyopat madde, bebeğe tutunmasına engel olan kısımları gösteriyorsa işte bu kısımlardan şüpheleniyoruz, acaba bir miyom var mı? Bir polip var mı? Soruları geliyor aklımıza” dedi.

Miyom tedavisi hakkında da bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, “Miyomların tedavisinde rahimin içindeki miyomlara histeroskopi, rahimin en dışındaki miyomlara ise laparoskopi adında kapalı ameliyatlarla dikişsiz müdahale ediyoruz. Eğer rahimin içerisinde büyük bir miyomsa bunlar da sezaryen yöntemiyle ameliyatlarını gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.